Subscribe

Okunası Kitap: Beyaz Zambaklar Ülkesinde


             Beyaz Zambaklar Ülkesinde, Rus yazar Grigory Petrov tarafından yazılan ve Finlandiya'nın gelişme sürecini anlatan bir kitaptır. Yazarın çeşitli aralıklarla çıktığı Finlandiya seyahalerinde tuttuğu notlardan oluşan bu kitap, kısa sürede bir çok dile çevrilerek dünyanın her tarafına yayıldı. Kendini ülkesine adamış bir avuç aydın ve din adamının özverili çalışmalarıyla her köyü karış karış gezip nasıl bir kalkınma hamlesini başlattıklarını okurken o havayı siz de teneffüs edeceksiniz. Kitapta, Yohan Vilhelm Snelman'ın (1806-1881) Finlandiya'yı ( kitapta Suomi diye geçiyor) yaptığı çalışmalarla İsveç egemenliğinden ülkesini kurtarıp gelişmiş bir devlet haline getirilmesi anlatılmaktadır.

Devletin spor oyunlarına önem vererek bir yere vaamayacağını yaşadığı olaylarla anlatıyor. Bu sebeple gençleri futboldan biraz uzaklaştırarak bilimsel ve kültürel çalışmalara yönlendirmiştir. Yine din adamlarının halka gerçek dini anlatmalarını istemiştir. Bu eser gelişmek isteyen ülkeler için

gerçekten yararlı bir kitaptır. Biraz abartılı gelebilir ancak, Türkiye'de de bir nesil hem Osmanlı Devleti'nin yıkılışını gördü, hem de yeni Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunu yaşamıştır. Yine cumhuriyetimizin ilk yıllarına bakarsak birçok yatırımın yapıldığını, yabancıların elinde olan kurumların devletleştirildiğini hatta Osmanlı Devleti'nin paymıza düşen borcunu ödedindiğini görüyoruz (son borç taksidi 1954'te ödenmiştir).

Kitabın Künyesi:
Eserin Adı : Beyaz Zambaklar Ülkesinde
Yazar : Grigory Petrov
Çeviren : İsmail Eren
Yayınevi : Antik Batı Klasikleri, Lacivert Yayıncılık San. Ve Tic. Ltd. Şti
Yayım Yeri ve Yılı : İstanbul 2009



Not 1: Bu kitap benim okuduğum kitabın bilgileridir. İnternette değişik yayınevlerinden çıkan sayfa sayıları değişen kitaplar mevcuttur.



Not 2: İnternette bir kitap sitesinde gördüğüme göre Atatürk, bu kitabın okulların müfredatına konulmasını istemiştir.


alıntıdır: http://www.metininceler.net/


Devamı: http://www.metininceler.net/2010/03/okunas-kitap-beyaz-zambaklar-ulkesinde.html#ixzz0lMs1aOP1

0 Yorum:

Yorum Gönder

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More